-- Yazılım

Anlaşılamayan sihirbazlar: “Yazılımcılar”

Evet o sihirbazlardan biride benim. Klasiktir ama yine söyleyeceğim; şuan kullandığınız bilgisayarın veya mobil cihazınızın, o parçalarına ne yapacağını söyleyen yazılımlar olmasa, sadece bir teneke parçası olarak kaldığını bilmenizi isterim. Peki yazılımcılar çok mu zeki ? Tabiki hayır. Yanlızca sanırım farklı bir pencereden bakıyoruz olaylara. Bu yüzdendir ki çoğu zaman diğer departmanlarla zaman zaman anlaşmamız zor oluyor.

Sorun

Muhtemelen tanık olmuşsunuzdur, çalıştığınız şirkette veya çevrenizde bir yazılımcı varsa, arkasından geçerken veya göz ucuyla şöyle bir ekranına baktığınızda hiçbir şey anlamazsınız. Arkamızdan homurdanmaları duymuyor değiliz 🙂

– “deli lan bu!“,
– “ohoo kafayı yemişsin..”,
– “bu ne olm if mif falan filan?“,
– “Gerçekten anlıyomusun bunları ya?“,
– “abi napıyosun mesela şuanda sen?“,
– “olm hayatınız kopyala yapıştır“,
– “ohh bir kere yazmışsın heryerde kullanıyosun”,

Yıllarca bu ve bunun gibi nice sözleri duydum, hepsine mantıklı bir karşılık vermek zor. Diğerleri tarafından anlaşılamayan bir iş yaptığınızda, işiniz gizemli bir hal alıyor, tıpkı sihirbazlar gibi. Fakat bu gizem pazarlama,satış, operasyon vs. gibi departmanlarda zaman zaman iletişimde sorun yaratacak hale geliyor. Çünkü biz sizin dilinizden anlıyoruz fakat sizlerin dilini bilgisayara kodlarla anlatmakta güçük çekiyoruz.

Genel sorun hep aynı, kişiye göre işin basit görülmesi, o iş için yapılacak emek,zaman ve işçiliğin ne seviyede olduğunun düşünülmemesi. Diğer departmanlar yazılımcılara hep şöyle gelirler;

– “abi oraya bir buton koyacağız.
– “üstteki menüyü açılır yapsana.
– “Bu menüyü sola alalım.
– “banner alanına şu videoyu koysana..
– “x durum olursa bize mail atsın.
– “ne varki 2 dklık iş..
– “bunu ben bile yaparım..
– “olm alt tarafı şurayı değiştireceksin..

Neyi, nasıl ve ne şekilde yaptığımız bilinmediği halde, işimiz hakkında yargı ve yorum beyan eden çoktur. Bazı çalışan veya yöneticilerin geçmişte yaşadığı tecrübelerle tahmin edebildiği iş yükü ve zaman, malesef yazılımda her zaman aynı ölçüde olmaz. “bir görselin siteye yerleştirilmesi daha önce ne kadar vakit aldı ise bir sonraki de okadar vakit alacaktır” tanımının doğru olabilmesi için o iş yapılmadan önceki dengelerin tamamen aynı olması gerekir, ki nitekim hep değişir. Zaten soruna yol açanda hep budur, yazılımcıdan bir şey talep edildiğinde ortaya çıkan alt iş kalemleri göz ardı edilir ve kısa zamanda bu işin bitmesi beklenir.

Bir bina düşünün inşaatı yapılırken patron geliyor ve yapılan mutfakları oda haline getirip, mutfağı da farklı bir odaya inşaa etmenizi istiyor. Teknik olarak tabiki mümkün, fakat bunu yaptığınızda tüm plandan çıkmış oluyorsunuz. O mutfak için belirlenen su, doğalgaz, elektrik kanalları, dolap ölçüleri vs. gibi alt işlerin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Ama patronunuz bunları hiç düşünmedi, o haftaya istediği odada mutfağı görmek istiyor.

Çözüm

1) Öncelikle anlamadığınız iş ile ilgili lütfen zaman tahmini ve yorum yapmayın. Birinin sizin işinizi anlamadığı halde elinizdeki işe süre biçmesini düşünün. Heh işte bizde o yaşadığınız duyguyu yaşıyoruz farklı değiliz.

2) İş tecrübeleriniz ne kadar çok olursa olsun, eğer  yazılım bilmiyorsanız, yazılımcınızın sizi yönlendirmesine izin verin. Bir binada yapılacak her değişiklik mimara sorularak yapıldığında daha sorunsuz ve uzun ömürlü olacaktır unutmayın.

3) Yazılım kopyala/yapıştır değildir. Yazılan her satır kod, uzun düşünceler ve pratikler sonunda oluşur. Siz orda 3-5 satır görürken, yazılımcınız bunu yazmak için binlerce satırı gözden geçirir, bu yüzden yaptığımız aksiyonları basit görmeyin.

4) Yazılım mantık işidir ve her yapılan iş bir mantık çerçevesinde yerini alır. Yazılımcınızın size verdiği zaman veya iş yükü tahmini abest geldi ise bir açıklama isteyin. Size adım adım aslında neleri göremediğinizi gösterecektir.

5) Her buton aslında “sadece bir buton” değildir. Butona bastığınızda oluşacak aksiyonlar yüzlerce satırı bulabilir, çeşitli sorunlara, önceki yapılan işlerle çakışmalara yol açabilir. Bir şey talep etmeden önce yazılımcınızdan bu durumu gözden geçirmesini isteyin, ön göremediğiniz sorunları yazılımcınız ortaya çıkaracaktır.

7) Sihirbazlar mucizeler gerçekleştirir gibi görünürler fakat aslında bu tekniği olan görsel bir oyundur. Kısa sürelerde büyük işler beklemeyin. X yazılımcı sizin 2 haftada yaptığınız bir işi, 1 haftada yapıyor ise, bu o işin kusursuz olduğu ve aslında gelecekte yapılacak bir işi uzatmadığı anlamına gelmez. Yazılımcınıza güvenin. Düzgün işçilik daima kazandırır.

Sonuç

Aslında anlaşılamayan yazılımcılar değil. Bizler bir çok ihtiyacı karşılamak için çeşitli aksiyonları çiplere, işlemcilere anlatmak için hayatını adayan, işin özü bilgisayar gibi düşünüp bu şekilde talepleri değerlendirmeye koyan insanlarız. (dramasyon yapmıyorum gerçek bu) Bu yüzdendir ki talep edilen herşeyi yazılımcı,  farklı bir pencereden bakmak  ve değerlendirmek zorundadır. İşte zaman zaman diğer pencerelerden bakanların, gördüğü açı farklı olduğunda anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. Halbuki bir gün de bize gelip, bizim penceremizden bakmayı deneyin. Belkide sevip hep buradan bakacaksınız, belki de bu açıdan bakmak hep yararınıza olacaktır, çünkü yukarıda ortam çok net; ya 1 ya da 0 🙂

Saygılar

Yorumla

Yorum

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Bir şeye fazla ihtiyaç varsa gereğinden fazla değerlidir. Hemen her firma, kişi, kurum bir yada daha fazla yazılım kullanıyor. Bu talebi karşılamak zor olduğu için yazılım üreticileri aşırı değerli oluyor. Yoksa her gün başkasının çocuklarına bir şey öğreten insanlardan daha önemli ve saygın bir iş yapmıyorlar. Ama aşırı talep olgunlaşmamış bireylerin egolarını şişirdikçe şişiriyor. Emek ülkemizde saygı görmeyen bir şey, sadece yazılımcılar için değil. Hastanede bizi tedavi edecek insanları döven bir toplumuz ne beklenir ki.